The Making of Vegan Vibes

Het is een tijdje stil geweest op mijn blog, maar dat is juist goed nieuws. Hoe stiller in ben online, des te meer ik gefocust kan zijn op projecten. Afgelopen jaar heb ik namelijk heel hard gewerkt aan mijn nieuwe boek Vegan Vibes! Het boek is nog mooier en beter geworden dan in had durven dromen en ik kan niet wachten tot het boek op 14 januari in de boekhandel ligt. Hierbij een kijkje achter de schermen hoe het boek tot stand is gekomen.

(scroll helemaal omlaag om alle foto’s te bekijken)

Mijn motivatie voor het boek

Tussen mijn vorige boek (Kickstart) en dit boek zit 4 jaar, en die tijd heb ik goed benut om fulltime praktijkervaring op te doen, nieuwe kennis te vergaren en veel te kokkerellen. Zo ontdekte ik dat mijn cliënten eigenlijk altijd met vergelijkbare vragen zitten. Vragen als:

 • Hoe eet je nou volwaardig vegan?
 • Hoe zit dat nou precies met vitamine B12?
 • Heb ik meer kans op tekorten als ik vlees en zuivel schrap?
 • Ik wil wel vaker vegan eten, maar weet niet goed waar ik moet beginnen.
 • Als ik geen melk meer drink, welk alternatief kan ik dan het beste kiezen?
 • Ik weet dat peulvruchten goed zijn, maar hoe maak ik daar lekkere gerechten mee klaar?

En op al deze vragen geef ik dagelijks antwoord in mijn praktijk en als ik een kijkje neem in vegan Facebook-groepen zie ik dat er nog veel meer mensen met vergelijkbare vragen zitten (waarbij soms goedbedoelde, maar werkelijk tenenkrommende adviezen worden gegeven). Dus waarom combineer ik niet alles in een mooi boek, waarin alle informatie helder is beschreven en toch wetenschappelijk is onderbouwd? Bovendien, het aantal mensen die plantaardig(er) wil eten is ENORM aan het toenemen en leek het mij een uitgelezen kan om voor hen een toegankelijk en positief boek te schrijven die je van a tot z meeneemt in de vegan lifestyle. En zo ontstond Vegan Vibes, het boek waarmee je de positieve vibes van de vegan lifestyle meepakt. ✌🏻

Het schrijven van Vegan Vibes

Al in 2017 had ik de titel Vegan Vibes groot in een notitieboekje geschreven en de eerste versie van het plan op papier gezet. Totaal anders dan het uiteindelijke boek, maar zo gaat dat vaker. Door de tijd heen is het plan steeds verder bijgeschaafd en aangevuld. Pas eind 2018 ging ik actief op zoek naar een uitgeverij toen ik aan de slag ging met Eline Heeremans, mijn literair agent. Samen zijn we in gesprek gegaan met verschillende uitgeverijen en uiteindelijk heb ik in januari 2019 een contract getekend bij A.W. Bruna!

De maanden die hierop volgde stonden in het teken van recepten bedenken en testen, research doen voor alle hoofdstukken, gevolgd door maandenlang niks anders dan schrijven en editen. Tussendoor hadden we de lifestyle shoot, met fotograaf Joshua Rood, en de recepten shoot, met foodstylist Alexandra Hereijgers en fotograaf Saskia Lelieveld.

Dit boek was een behoorlijk pittig project 😅. Vooral in de zomermaanden was ik binnen veel aan het schrijven, met af en toe een pauze door op mijn balkon afkoeling te zoeken in een badje (het was toen immers bijna 40 graden, geen ideale temperatuur om een boek te schrijven). Maar het resultaat is het zo waard!

Dat ik zo lang met dit boek bezig was kwam denk ik vooral omdat ik flink over het aantal pagina’s ben gegaan. De planning was om 200 pagina’s te schrijven, maar gaandeweg werden dit er ruim 300. En dat is zelfs nadat we stukken tekst hebben geschrapt en we hadden besloten om de bronnenlijst niet in het boek te plaatsen, maar online beschikbaar te maken.

Zoals je in de inhoudsopgave kunt zien bespreek ik in dit boek de verschillende redenen waarom mensen vegan worden en waarom het zo belangrijk is dat we plantaardiger gaan eten. Daarna ga ik uitgebreid in op hoe je dan precies gezond vegan eet (ruim 80 pagina’s 😍) en in hoofdstuk 6 word je uitgedaagd om actie te ondernemen en bied ik extra handvatten, zoals voorbeeldmenu’s, boodschappenlijstjes, handige keukenbenodigdheden, ervaringen van andere vegans en tips voor mogelijke uitdagingen. In het laatste deel van het boek vind je 60 toegankelijke recepten met prachtige foto’s bij elk recept!

Waar is het boek te koop?

Vanaf 14 januari is het boek verkrijgbaar bij je lokale boekhandel! Mochten ze Vegan Vibes nog niet hebben, dan kunnen ze het boek altijd nog inkopen. Dus vraag er vooral naar! Uiteraard is het boek ook online te verkrijgen. Klik hieronder op de link om het boek te bestellen:

Wil je een boekpresentatie bijwonen?

Dat kan! Binnenkort geef ik een boekpresentatie in Groningen, Hilversum, Den Haag en Utrecht. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie!

Dank aan ..

Het boek is tot standgekomen door de inzet van een heel tof team! Hierbij wil ik ze nogmaals bedanken voor hun geweldige werk.

 • Literair agent: Eline Heeremans
 • Redacteur: Anoek Sutter
 • Team bij A.W. Bruna met o.a. Priscilla, Majelle, Ellen & Robert
 • Stagiaire: Manon van Luling
 • Visagie: Michelle Dingemanse
 • Fotografie: Joshua Rood
 • Vormgeving: Linda Sier
 • Styling: Alexandra Hereijgers
 • Fotografie recepten: Saskia Lelieveld

En ook dank aan het testpanel (100+ vrijwilligers!), aan Debby, Walter, Manon en Eva voor hun ervaringen in het boek en dank aan mijn schoonvader Gerard voor het rijden tijdens de receptenshoots!

Toekomstplannen?

Het project waar ik de komende maanden mee aan de slag ga is de Vegan Vibes recepten app! Het is de eerste Nederlandstalige vegan receptenapp, volledig in code gebouwd door mijn vriend Joël. Er staan op dit moment bijna 40 recepten in en de komende maanden zullen daar gloednieuwe recepten bijkomen. Ook staan er 5 recepten in uit Vegan Vibes als preview! 🥳

 

Via deze link kan je de app gratis downloaden in de App Store (Apple)! 🥁

Via deze link kan je de app gratis downloaden in de Play Store (Android)! 🥁

 

Behind the scenes foto’s

Heb jij het boek al gepre-ordered? Of ga je het boek kopen bij je boekhandel? Mocht je nog vragen hebben over het boek: ik lees ze graag in de comments!

Bestel het boek direct via BOL.com


Leave Comment