Redenen Waarom Ik Dagelijks Lijnzaad Gebruik

Blog geschreven door Anneloes van ‘t Klooster, stagiaire bij Diëtistenpraktijk Lisa Steltenpool

Leestijd: 4 minuten

Lijnzaad staat bij menig vega in de kast en wordt vaak gebruikt als eivervanger. Ook is lijnzaad bekend om zijn voedingswaarden. Vooral dit laatste is wat het kleine zaadje zo bijzonder maakt. Het biedt ontzettend veel gezondheid! Denk maar aan omega-3 vetzuren, vezels en antioxidanten. Na dit artikel gebruik jij hopelijk ook elke dag lijnzaad!

Lijnzaad, lijnzaad, lijnzaad …

Lijnzaad kan je tegenwoordig in elke supermarkt en natuurvoedingswinkel vinden voor een lage prijs. Voor een zak van 500 gram betaal je maximaal €2,00. Toch laten een hoop mensen dit bijzondere zaadje liggen. Hartstikke zonde! Lijnzaad zit namelijk vol met goede stoffen.

Zo heb ik zelf altijd een pot met lijnzaad in mijn kast staan. Elke dag strooi ik een beetje gebroken lijnzaad over mijn havermout. Ik kies voor de gebroken variant omdat de hele variant niet door ons lichaam opgenomen wordt. De verteringsenzymen in ons lichaam kunnen namelijk de schil van het zaadje niet doorbreken. Om te kijken wat er allemaal in lijnzaad zit heb ik mijn dagelijkse portie lijnzaad (15 g) in mijn favoriete app Cronometer genoteerd.

cronometer lijnzaad 15 g

Zoals je ziet bevat een portie lijnzaad veel omega-3 vetzuren, vezels, magnesium, ijzer, koper, vitamine B1 en mangaan. Met name de omega-3 en vezels zijn voor mij de belangrijkste redenen dat ik dagelijks lijnzaad eet. De andere voedingsstoffen zijn natuurlijk leuk meegenomen, maar niet de voornaamste reden dat ik lijnzaad eet. Benieuwd hoe je de andere voedingsstoffen voldoende binnen krijgt? Je leest in dit blog hoe een gezond vegan dagmenu eruit ziet. In dit blog zal ik uitleggen wat omega-3 en vezels, maar ook de antioxidanten met je gezondheid doen.

Omega-3

Een portie lijnzaad van 15 gram bevat ontzettend veel omega-3 in de vorm van ALA. De aanbeveling is om 1% van je totale calorie-inname uit ALA te laten bestaan. Voor vrouwen is dat gemiddeld 2 gram per dag en voor mannen gemiddeld 3 gram. Het kleine zaadje is dan ook de grootste plantaardige bron van ALA. Omega-3 is goed voor onze hart- en bloedvaten, voor de ogen en er zijn zelfs aanwijzingen dat een regelmatige consumptie van lijnzaad ervoor kan zorgen dat het cholesterolgehalte daalt.

Nu denk je misschien ‘Omega-3 is toch een visvetzuur’? Dat klopt deels. Omega-3 is te vinden in drie soorten: ALA, EPA en DHA. Van deze soorten is alleen ALA essentieel, de andere twee kunnen in het lichaam gevormd worden vanuit ALA. Van de drie vetzuren biedt vooral DHA de meeste gezondheidsvoordelen. Het liefste krijg je dit vetzuur in voldoende mate binnen – door het ofwel te eten ofwel aan te maken uit ALA. Ongeveer 9% van ALA wordt omgezet in EPA en DHA. Als je voldoende ALA binnenkrijgt, krijg je ook voldoende EPA en DHA binnen. In vis zit vooral EPA en DHA, de meest bruikbare vorm. Voor veel Nederlanders is vis dan ook de voornaamste bron van omega-3. Echter bevat vis ook veel negatieve stoffen zoals zware metalen. Bovendien is vis absoluut niet diervriendelijk en schadelijk voor het milieu. Lijnzaad is daarom een veel gunstigere keuze. Mocht je twijfelen of je het voldoende omzet naar DHA, dan kun je er ook voor kiezen om algenolie capsules te nemen. Deze bevatten veel DHA uit plantaardige oorsprong.

Infographic arctic blue

Vezels

De meeste van ons hebben wel eens gehoord over vezels. Voedingsvezels zitten zitten in veel plantaardige producten zoals, volkoren granen, groenten, fruit en zelfs in noten en zaden.

Vezels zijn te verdelen in twee soorten. Namelijk onoplosbaar en oplosbaar. Lijnzaad bevat de oplosbare vezels. Deze vezels nemen water op en vormen een soort gel in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de massa in je darmen soepel blijft en goed kan doorstromen. Met als resultaat een goede stoelgang en minder gepers op het toilet. Een portie lijnzaad levert al 14% van je dagelijkse behoefte aan vezels. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de rest van je eetpatroon gezond is, voldoende vezels bevat en dat je genoeg water drinkt.

En de antioxidanten dan?

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen in het lichaam neutraliseren. Ze beschermen dus ons lichaam tegen beschadigingen. Ook lijnzaad bevat veel van die antioxidanten. Er zijn een aantal onderzoeken die laten zien dat antioxidanten kanker en hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Toch ben ik voorzichtig om nu gaan te beweren dat lijnzaad ervoor zorgt dat je niet meer ziek kunt worden, maar ik denk dat altijd: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’.

Schaadt het helemaal niet?

Jawel, lijnzaad in een te hoge hoeveelheid kan wel slecht zijn. Maar hoeveel is dan teveel? Het Voedingscentrum schrijft dat je het beperkt en tijdelijk gebruiken van 15-45 gram gebroken lijnzaad geen kwaad kan. Wil je weten hoeveel 45 gram is? Dat staat ongeveer gelijk aan 5 eetlepels! De meeste mensen eten niet zoveel lijnzaad.

Eet je voor een langere tijd meer dan 15-45 gram lijnzaad per dag dan kan het zo zijn dat je teveel cyanogenen binnenkrijgt, wat weer wordt omgezet in de giftige stof cyanide (blauwzuur). Gebruik ook liever ‘gewoon’ gebroken lijnzaad en niet fijngemalen lijnzaad (bijv. lijnzaad die 10 sec in de blender helemaal verpulverd is). Als de lijnzaad helemaal fijngemalen is neemt ons lichaam de giftige stof net iets beter op. In kleine hoeveelheden kan deze giftige stof weinig tot geen kwaad, maar neem – net als ons – niet meer dan 15 gram per dag.

Met het gebruik van lijnzaadolie is de omzet naar de giftige stof minder. Doordat tijdens het maken van de olie de pulp achterblijft bij het persen en dus ook de giftige stoffen. Het kan voorkomen dat er wat restjes overblijven in de olie.

Waar kan je lijnzaad allemaal doorheen doen?

Lijnzaad kan je goed toevoegen aan:

 • Havermout
 • Sojayoghurt
 • Smoothies
 • Muesli
 • Salades
 • Koekjes
 • Pannekoeken

Wij maakte ook een recept met lijnzaad, namelijk omega-3 bommetjes. Je vindt het recept door op de foto te klikken!

lijnzaad balletjes

Op zoek naar meer inspiratie?

Mijn e-book Kickstart staat boordevol informatie over gezond eten, mét meer dan 65 plantaardige recepten!9 Comments

 • Eline

  18:57, 31 oktober 2017

  Mij is altijd verteld dat je beter heel lijnzaad kan kopen en dit dan zelf moet vermalen, omdat gebroken lijnzaad in een zakje in de winkel snel oxideert. Klopt dit niet?

  Overigens eet ik nauwelijks lijnzaad, maar slik ik algencapsules 🙂


  • Lisa Steltenpool

   19:27, 31 oktober 2017

   Hoi Eline,

   Daar heb je een interessant punt. Ik las dat ook bij verschillende bronnen. Echter las ik ook dat het antioxidantgehalte van lijnzaad zorgt dat het niet snel oxideert en dat lijnzaad gebroken zo’n 4 maanden goed houdbaar is.

   Gezien het vezelgehalte is het alsnog gunstig om lijnzaad naast algenolie te nemen 🙂 Zit nog veel meer goeds in dat zaadje!


 • Ahmadi

  15:57, 16 januari 2019

  Beste Lisa

  Sinds ongeveer 6 maanden neem ik elke dag 12 gram chiazaad en 12 gram (gebroken) lijnzaad. Deze bereid ik in de avond voor en laat ik het inweken in het water. In de ochtend neem ik dit in als ontbijt, tussendoor neem ik ook wat. Hierdoor ben ik paar kilo afgevallen en heb ik geen obstipatie meer., ik sport ( fitness) ook 3 keer per week.
  – Mijn vraag is of ik elke dag bovengenoemde voedingsupplementen met inweken in het water mag eten?
  – Als ik op deze manier niet mag doorgaan, heeft u willicht een alternatief voor mij. Omdat ik ben een 62 jarig dat ik vaak problemen gehad met stoelgang.
  Hierover heb ik uw advies nodig, bijvoorbaat bedankt, voor uw hulp

  Mvg

  Ahmadi


  • Lisa Steltenpool

   08:36, 17 januari 2019

   Beste Ahmadi,

   Je mag chiazaad en lijnzaad zo inderdaad blijven nemen. Ik raad mijn cliënten ook aan om dagelijks lijnzaad en/of chiazaad te nemen. Zowel goed voor de stoelgang als voor de omega-3.
   Let wel op je gewicht: afvallen is natuurlijk alleen goed als je wat teveel kilo’s meedraagt. Mocht je al slank/mager zijn is het slim om wat bij te eten.

   Vriendelijke groet,

   Lisa


 • Klaudia

  12:44, 23 januari 2019

  ”Het Voedingscentrum schrijft dat je het beperkt en tijdelijk gebruiken van 15-45 gram gebroken lijnzaad geen kwaad kan.”
  Hoelang is die beperkte tijd? Je schrijft dat je het dagelijks gebruikt, maar dit mag dan toch niet volgens het Voedingscentrum?


  • Lisa Steltenpool

   14:41, 23 januari 2019

   Hi Klaudia,

   Klopt, dat is het advies van het Voedingscentrum. Dit is vanwege de cyanide in de schil.
   Ik raad dagelijks 1 eetlepel aan. Dit weegt 8 gram. Je zit hiermee (ruim!) onder de hoeveelheid van het Voedingscentrum. Verder zou je lijnzaad kunnen afwisselen met chiazaad.
   Toevallig zag ik laatst deze video waarbij Dr. Greger praat over lijnzaad. Binnenkort komen er meer video’s over op NutritionFacts.org.

   Groetjes!


   • Lisa Steltenpool

    14:43, 23 januari 2019

    Hoe lang ze bedoelen met tijdelijk weet ik eerlijk gezegd ook niet. Zelf ben ik de literatuur nog niet ingedoken, maar dat staat (voor mijn nieuwe boek) wel op de planning. 🙂


 • Viviane

  12:58, 16 mei 2019

  Hoi, ik neem nooit meer lijnzaad, maar ciazaad, omdat ik dat lekkerder vind. Lust lijnzaad niet. Soms neem ik hennepzaad. Zijn die echt minder goed?
  Mijn dochter lust al die dingen niet, of plantaardige melken, yoghurts, vla’s, niet… ze heeft alleen multi waar het inzit. (Ernaast ook twee sprays per week B12, 500.) Ik maak me soms ook zorgen om haar ijzer. Al eet ze graag volkorenbrood met pindakaas en broccoli.
  Wellicht in cakes, bananen-volkorencake verwerken?
  Zijn ergens de nodige hoeveelheden ook voor kinderen te vinden?
  En veel sprays, vitamines zijn onbetaalbaar met low budget.


  • Lisa Steltenpool

   14:46, 16 mei 2019

   Zowel lijnzaad, chiazaad als hennepzaad zijn goed! Van al deze opties is wel lijnzaad het hoogst in omega 3.
   Verstoppen kan slim zijn. Ik doe zelf zaden door muesli, smoothies, sausjes (hennepzaad is daar geschikt voor), cakes etc.


Leave Comment