Hummus van Wortel en Ras el Hanout

Als je mij kent dan weet je dat ik een enorme hummus liefhebber ben. En van alle kant-en-klare hummus merken is Maza absoluut mijn favoriet. De kerrie hummus eet ik momenteel vaak en ook de koriander-limoen hummus doe ik graag (als soort dressing) door mijn salades.

Het enige nadeel aan kant-en-klare supermarkt hummus is dat er veel olie in zit. De naturel hummus bevat maar liefst 30 procent vet, vooral uit raapolie. Ja, de olie speelt een belangrijke rol in de smakelijkheid, maar het kan ook met minder geraffineerd vet (zoals olie) lekker zijn. Daarom maak ik regelmatig mijn hummus zelf. Zonder olie, maar met tahin (als onbewerkte vetbron) en extra groenten om de kikkererwtenpuree toch lekker te maken.

biologische winterpenenIn het verleden heb ik al verschillende smaken uitgeprobeerd, zoals met zoete aardappel & kerrie, komkommer & dille en geroosterde paprika & sambal. Nu gebruikte ik winterpenen en de Marokkaanse kruidenmix ras el hanout. Deze kruidenmix bevat o.a. kurkuma, kaneel en zoethout. Deze zoete smaken passen goed bij wortel. Om het extra lekker te maken heb ik verse dadels toegevoegd.

zadenmix hartje

De hummus smeerde ik extra dik op een broodje met sla en een lepel zadenmix. In zaden – zoals pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten – zitten naast gezonde vetten ook veel vezels, eiwit en vitamine E. Door de zaden te roosteren krijgen ze een lekkere bite. Aanrader: doe ze ook eens door salades of over soepen heen.

ENJOY!

DifficultyBeginner

Yields10 Servings
Prep Time5 minsCook Time15 minsTotal Time20 mins
 300 g winterpeen
 ½ blik kikkererwten à 400 g
 3 el tahin
 1 el ras el hanout
 3 medjooldadels
 Zout en peper naar smaak
1

Snij de winterpeen in ringen van een halve cm dikte. Kook de wortel in 10 minuten gaar.

2

Voeg ondertussen de (uitgelekte) kikkererwten in een keukenmachine met de tahin, ras el hanout en ontpitte dadels. Voeg de wortel toe en mix tot een egale hummus.

Ingredients

 300 g winterpeen
 ½ blik kikkererwten à 400 g
 3 el tahin
 1 el ras el hanout
 3 medjooldadels
 Zout en peper naar smaak

Directions

1

Snij de winterpeen in ringen van een halve cm dikte. Kook de wortel in 10 minuten gaar.

2

Voeg ondertussen de (uitgelekte) kikkererwten in een keukenmachine met de tahin, ras el hanout en ontpitte dadels. Voeg de wortel toe en mix tot een egale hummus.

Hummus van Wortel en Ras el Hanout


2 Comments

 • Hetty

  12:44, 29 november 2018

  Goed idee! Ik was begonnen met het maken van de wortelhummus van Chickslovefood, maar zij gebruiken gember en daar houd ik niet van. Ik ben dol op Ras en Hanout, dus dit smaakte dan ook erg lekker. Dank voor de tip!


  • Lisa Steltenpool

   13:11, 29 november 2018

   Hi Hetty, ja heerlijk he. Ras el hanout is ook ideaal voor stoofpotjes. Bijvoorbeeld met couscous, pompoen, rode ui, rozijnen en kikkererwten.


Leave Comment