Hollandse Erwtensoep met Vegan Worstjes

Mijn recept voor Hollandse erwtensoep had Wakker Dier gepost op hun Facebook-pagina. Super leuk dat er meteen mensen waren die de keuken in doken om het recept te maken. En het lekker vonden!

Er waren ook wat negatieve reacties, bijvoorbeeld dat snert met vega worst een traditie om zeep helpt. Jammer, want een keer geen vlees in je soep heeft zoveel voordelen…

Het is namelijk:

  • Beter voor het milieu. Vleesconsumptie is een enorme belasting voor de aarde (meer hierover, check vooral de nieuwe documentaire van Leonardo DiCaprio: Before The Flood.)
  • De soep bevat véél minder ongezonde (verzadigde) vetten
  • Vegan worstjes geven de soep alsnog veel smaak
  • De soep is calorie-armer maar vult heel goed
  • En bovenal: er hoefde geen dieren voor gedood te worden

Kortom, je doet iets gezonds en goed voor jezelf, de aarde & de dieren!

erwtensoep-1

De basis van deze soep bestaat uit spliterwten en deze vind je in elke supermarkt bij de gedroogde peulvruchten. Je hoeft ze van tevoren niet te weken. Doe de spliterwten in een soeppan en laat ze koken tot ze helemaal uit elkaar vallen. Dit duurt meestal 45-60 minuten. Spliterwten zijn hartstikke gezond! Ze bevatten namelijk veel eiwitten, ijzer en voedingsvezels.

erwtensoep-2

De Albert Heijn verkoopt voorgesneden erwtensoepgroenten. Heel lui, I know, maar wel een uitkomst als je geen zin hebt om groenten te wassen en snijden. Mocht je alle groenten los kopen, neem dan ui, wortel, knolselderij en prei! Zelf vind ik ook aardappelen erg lekker in soep en daarom heb ik die extra toegevoegd.

erwtensoep-3

Vrijwel elke supermarkt verkoopt vegetarische rookworsten en spekjes. Omdat daar ei in zit eet ik die vleesvervangers niet. Gelukkig zit er in Amsterdam een heel tof winkeltje: Vegabond. Daar kocht ik speciaal voor de soep deze vegan worstjes. Heel erg lekker! Als je vegetariër bent kun je ook vega rookworst en vega spekjes (De Vegetarische Slager) nemen.

DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Cook Time2 hrs
 200 g gedroogde spliterwten
 200 g aardappel
 1 zak erwtensoepgroenten (voorgesneden mix)
 2 blokjes groentebouillon
 2 blaadjes laurier
 3 vegan worstjes
 1 el olie (bijv. koolzaadolie)
 Peper & zout naar smaak
1

Doe de spliterwten in een soeppan en voeg 1,5 liter water toe. Laat de spliterwten in 45 minuten gaarkoken. Roer af en toe door.

2

Snij de aardappel in kleine blokjes en voeg dit samen met de soepgroenten, bouillonblokjes en laurierblaadjes toe aan de soeppan. Laat nogmaals 30 minuten koken. Voeg extra water toe indien nodig.

3

Snij de vegan worstjes in plakken. Verhit een lepel olie in een koekenpan en bak hierin de plakjes worst licht krokant. Voeg ze toe aan de pan en breng de soep op smaak met peper en zout.

4

Haal ten slotte de laurierblaadjes voor het serveren uit de soep. Eetsmakelijk!

Nutrition Facts

Servings 4

Ingredients

 200 g gedroogde spliterwten
 200 g aardappel
 1 zak erwtensoepgroenten (voorgesneden mix)
 2 blokjes groentebouillon
 2 blaadjes laurier
 3 vegan worstjes
 1 el olie (bijv. koolzaadolie)
 Peper & zout naar smaak

Directions

1

Doe de spliterwten in een soeppan en voeg 1,5 liter water toe. Laat de spliterwten in 45 minuten gaarkoken. Roer af en toe door.

2

Snij de aardappel in kleine blokjes en voeg dit samen met de soepgroenten, bouillonblokjes en laurierblaadjes toe aan de soeppan. Laat nogmaals 30 minuten koken. Voeg extra water toe indien nodig.

3

Snij de vegan worstjes in plakken. Verhit een lepel olie in een koekenpan en bak hierin de plakjes worst licht krokant. Voeg ze toe aan de pan en breng de soep op smaak met peper en zout.

4

Haal ten slotte de laurierblaadjes voor het serveren uit de soep. Eetsmakelijk!

Hollandse Erwtensoep met Vegan Worstjes


No Comments

  • Charan

    20:52, 14 november 2016 Beantwoorden

    Vandaag snert met worstje gegeten, mijn worstje zijn van Dee’s, verkrijgbaar bij sommige Jumbo’s. Even opbakken tot ze bruin zijn en dan bij de snert. Erg lekker! De worstjes zitten in een dun laagje rijstfolie. Het lijkt plastic, maar is juist goed eetbaar en geeft een mooie buitenlaag aan de worstjes.


    • Lisa Steltenpool

      21:44, 14 november 2016 Beantwoorden

      Ja, die worstjes passen er ook prima bij! Ik twijfelde dus altijd of die dunne folie eetbaar was. Gelukkig weet ik nu dat het rijstfolie was haha. Jammer dat de AH ze niet verkoopt, er zit hier in de buurt geen Jumbo.


  • Sil

    10:24, 20 december 2016 Beantwoorden

    Ik heb deze soep nu al enkele keren gemaakt. Vanaf het punt dat de groentes, aardappelen etc erin gaan, heb ik echt meer water nodig om alles onder water te krijgen. Zo een 1.2L. Maar hierdoor heb ik op het eind meer een groentensoep dan een erwtensoep. Wat doe ik verkeerd?


    • Lisa Steltenpool

      10:55, 20 december 2016 Beantwoorden

      Mmmh, mij bij werd het een perfecte dikte. Probeer eens geen water toe te voegen om alles ‘onder water te krijgen’. Ik merk dat de erwten volledig uit elkaar vallen en daarom niet veel extra vocht nodig hebben.
      Het is wel zo lekker als de soep dik is! 🙂


  • Bert

    12:51, 20 januari 2017 Beantwoorden

    Al een paar keer gemaakt deze soep. Erg lekker! Het is er nu ook echt weer voor. De soep is nog lekkerder als je hem een dag nadat je hem hebt gemaakt pas opeet.


    • Lisa Steltenpool

      13:01, 20 januari 2017 Beantwoorden

      Hoi Bert! Leuk om te lezen!! En ik vind dat ook vaak bij pasta, chili en curry: de dag erna smaakt het nog lekkerder. 🙂


Leave a Reply to Lisa Steltenpool Cancel Reply


Your Name *
Your Email *
Your Website
Comment *