Cookie Dough Havermout

Mijn ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit havermout. Het heeft zoveel voordelen: het is gezond, vullend, makkelijk te maken, goedkoop en je kunt er enorm mee variëren. Niet voor niks heb ik in mijn nieuwe boek Kickstart maar liefst vier verschillende havermout recepten (en ze smaken allemaal naar TAART, ik maak geen grap, je gaat ze heerlijk vinden!).

havermout Kickstart Havermout recepten uit KICKSTART. Fotografie: Lize Jansen.

Nu zijn er veel mensen die havermout niet ‘lusten’. De oorzaak ligt volgens mij bij een negatieve associatie rondom pap (en niet zozeer bij havermout) .. of komt simpelweg door een verkeerde bereiding. Voor het maken van écht lekkere havermout heb ik vier tips, zodat jij havermout ook lekker gaat vinden:

Tip 1: Meng in de avond alvast de havermout met water of plantaardige melk. Laat dit de hele nacht in de koelkast weken: hierdoor komt het zetmeel tijdens het koken makkelijker uit de havermout waardoor je een extra romig resultaat krijgt.

Tip 2: Voeg genoeg vocht toe! Vaak wordt er teveel havermout en te weinig vocht aan de pan toegevoegd. Hierdoor wordt het resultaat dik en snotterig. Ook na het koken van havermout dikt het nog in, dus wees niet te zuinig. Mijn vaste verhouding is als volgt: 40 gram havermout (8 eetlepels) + 250 ml plantaardige melk (1 mok).

Tip 3: Maak havermout altijd in een steelpannetje en niet in de magnetron. Het is in de magnetron wel sneller klaar, maar ook zoveel minder lekker. Een beetje geduld is de moeite waard.

Tip 4: Voeg altijd iets extra’s toe. Enkel havermout met plantaardige melk of water is vrij smakeloos. Voeg daarom smaakmakers toe, zoals:
– Kaneel
– Speculaaskruiden
– Cacao
– Vanille aroma
– Rozijnen
– Stukjes dadel
– Kokosrasp
– Lijnzaad
– Plakjes banaan
– Verse aardbeien of bessen
– Stukjes appel of peer
– Pompoenpuree
– Gehakte noten
– Appelstroop
– Pindakaas
– Amandelpasta

Dit recept voor cookie dough havermout scheef ik een paar jaar geleden voor de VeganChallenge en heb ik sinds kort weer herontdekt (en herschreven). De cashewpasta is zo ontzettend lekker romig en in combinatie met de langzaam smeltende chocolade: AHHH GE-WEL-DIG. Ook als je nog geen havermout fan bent is dit recept de moeite waard. Laat mij vooral weten wat je ervan vindt!

DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Cook Time5 mins
 40 g havermout
 300 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)
 ½ tl vanille extract
 3 blokjes pure chocolade (of Tony!)
 1 volle el cashewpasta (of 25 g cashewnoten gabled met een beetje water)
 2 el poedersuiker
1

Doe de havermout, sojamelk en vanille aroma in een steelpannetje en laat een nacht weken.

2

Breng in de ochtend aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe doorroert.

3

Hak de pure chocolade in kleine stukjes. Mix in een kommetje de cashewpasta met de poedersuiker. Voeg eventueel een eetlepel warm water toe om het geheel goed te kunnen mengen. Giet over de bereidde havermout en garneer met de stukjes chocolade.

Ingredients

 40 g havermout
 300 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)
 ½ tl vanille extract
 3 blokjes pure chocolade (of Tony!)
 1 volle el cashewpasta (of 25 g cashewnoten gabled met een beetje water)
 2 el poedersuiker

Directions

1

Doe de havermout, sojamelk en vanille aroma in een steelpannetje en laat een nacht weken.

2

Breng in de ochtend aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe doorroert.

3

Hak de pure chocolade in kleine stukjes. Mix in een kommetje de cashewpasta met de poedersuiker. Voeg eventueel een eetlepel warm water toe om het geheel goed te kunnen mengen. Giet over de bereidde havermout en garneer met de stukjes chocolade.

Cookie Dough Havermout


No Comments

 • Sanne

  07:51, 17 maart 2016

  Waaaauw cookie dough havermout! Het kan niet beter denk ik, haha.
  Ik eet ook ontzettend graag havermout 🙂 en ik vind het ook jammer als mensen havermout niet lusten, maar ik kan me die associatie met pap wel voorstellen. Ik at jaren terug ook Brinta en op een gegeven moment vond ik dat zo vies. Maar dat kwam ook omdat ik daar alleen maar rozijntjes doorheen deed. En nu met havermout doe ik er altijd een banaantje, blauwe bessen en dadels in. Minstens. Echt heeeerlijk, havermout.
  Goeie tip van het laten weken in de nacht, zodat ‘ie wat romiger wordt! 🙂
  Ik ga je recept opslaan, I need to try this & wat tof dat de havermoutrecepten in je nieuwe boek allemaal naar taart smaken, haha! Klinkt zo fijn!
  Liefs + wat heb je een prachtige blog zeg.


 • Vijf toffe vegan blogberichten – omdat ik dat wil

  07:39, 24 maart 2016

  […] • Dit gerecht van Lisa moet ik ECHT een keer maken (en jij ook): Cookie Dough havermout! Dat lijkt me ZO LEKKER. Ik vind het bijna beschamend om toe te geven, maar ik heb dus nog nooit Lisa haar boek ‘De Vegarevolutie’ in mijn handen gehad en doorgebladerd, maar daarom vond ik het extra leuk om haar blog te bekijken, Lisa Steltenpool. Benieuwd naar de havermout? Lees dan hier ‘Cookie Dough havermout’. […]


 • Havermout fan

  10:33, 4 oktober 2017

  Die cookie dough havermout ziet er heerlijk uit! Ik zag laatst een recept van havermout waar ze rozenwater bij gebruikten. Ik denk dat het hier ook heel lekker in zal zijn.


Leave Comment