Cinnamon Roll Smoothie

In mijn koelkast zul je nooit koemelk vinden, maar altijd plantaardige alternatieven. Soms krijg ik hier vragen over, want kun je wel zonder melk? En wat is dan een volwaardig alternatief? Veel Nederlanders zijn opgevoed met zuivel. Glas melk bij het ontbijt, plak kaas op brood en yoghurt toe. Maar waarom staat zuivel zo prominent in de Schijf van Vijf? Is het echt gezond? En wat kun je als veganist kiezen ter vervanging?

Het Voedingscentrum adviseert voor volwassenen dagelijks 2-3 porties zuivel. Dit is 300-450 ml zuivel zoals yoghurt en melk. Hier komt nog 40 g kaas bij. Deze hoeveelheid wordt aanbevolen vanwege de belangrijke voedingsstoffen eiwit, calcium en vitamine B12.

Zuivel bevat echter ook stoffen die minder gezond zijn, zoals verzadigd vet, dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt. Bovendien is melk rijk aan groeihormonen en oestrogeen, zodat een kalf van 40 kg in een half jaar kan groeien naar 350 kg. Deze melk is dan ook niet bedoeld voor menselijke consumptie. En er zijn meer redenen om geen zuivel te gebruiken, zoals dierenwelzijn en milieubescherming.

Wat kun je qua voedingsstoffen kiezen om kaas en melk te vervangen?

Plantaardige eiwitbronnen zijn o.a. granen, peulvruchten, groenten, noten, zaden en paddenstoelen. Hierbij wil je wel specifieke supplementen bijnemen, zoals vitamine B12.

Vitamine B12 zit namelijk niet in planten, en alleen met een supplement krijg je daarvan voldoende binnen. Voor calcium is verrijkte plantaardige melk veruit de makkelijkste manier om in je dagelijkse behoefte te voorzien. Deze melk bevat, net als koemelk, 120 mg calcium per 100 ml. Je kunt daarom zuivel een op een vervangen door een alternatief als amandelmelk, rijstmelk of sojayoghurt. Aan deze zuivel is bovendien vaak vitamine D toegevoegd, waardoor calcium beter wordt opgenomen. In de winter is het sowieso aan te raden dagelijks 10 mcg vitamine D bij te nemen.

Je kunt ook voedsel kiezen dat al calcium bevat, zoals spinazie, sesampasta, tofoe, amandelen en bonen, maar de meeste veganisten krijgen hieruit onvoldoende calcium binnen. Daarom is verrijkte plantaardige zuivel een waardevolle aanvulling.

Kortom…

Neem dagelijks 1-3 porties verrijkte plantaardige zuivel (volwassenen 1-2 porties, tieners en zwangere + lacterende vrouwen 2-3 porties)
Neem 2 keer per week 1000 mcg vitamine B12
Neem tussen oktober en mei dagelijks minimaal 10 mcg vitamine D

DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Cook Time5 mins
 1 banaan
 250 ml sojamelk
 1 el lijnzaad
 15 g walnoten
 2 el havermout
 1 tl koekkruiden
 ½ tl vanille extract
Optioneel
 1 el appelstroop
1

Voeg alle ingrediënten samen in een blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg indien gewenst appelstroop toe om de smoothie zoeter te maken en blend nogmaals 5 seconden.

2

Serveer in een groot glas met een rietje!

Nutrition Facts

Servings 1


Amount Per Serving
Calories 359
% Daily Value *
Total Fat 18g28%
Saturated Fat 2g10%
Trans Fat 0g
Cholesterol 0mg
Total Carbohydrate 43g15%
Dietary Fiber 11g44%
Sugars 16g
Protein 14g29%

Vitamin A 84%
Vitamin C 16%
Calcium 37%
Iron 18%
Thiamin 29%
Riboflavin 59%
Niacin 11%
Vitamin B6 44%
Folate 24%
Vitamin B12 43%
Pantothenic Acid 15%
Magnesium 40%
Zinc 22%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 1 banaan
 250 ml sojamelk
 1 el lijnzaad
 15 g walnoten
 2 el havermout
 1 tl koekkruiden
 ½ tl vanille extract
Optioneel
 1 el appelstroop

Directions

1

Voeg alle ingrediënten samen in een blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg indien gewenst appelstroop toe om de smoothie zoeter te maken en blend nogmaals 5 seconden.

2

Serveer in een groot glas met een rietje!

Cinnamon Roll Smoothie


No Comments

 • Marga

  06:51, 24 april 2017

  Lekker! Die ga ik één dezer dagen uitproberen.


 • Joyce

  10:37, 24 april 2017

  Die is ZO lekker!!
  Nadat ik deze heb geproefd op VeggieWorld is dit echt een smoothie die ik wekelijks maak en hij blijf heerlijk!

  Nu probeer ik zoveel mogelijk de melkproducten te vervangen, al vind ik dat nog wel moeilijk. Ik vind kwark gewoon TE lekker en bepaalde vegan producten vind ik echt niet lekker, of er zitten teveel calorieën in.

  Ik denk dat ik het er na mijn operatie nog moeilijker mee heb, want dan bestaat mijn eten alleen maar uit melkproducten. Eiwitten, eiwitten en nog eens eiwitten.


 • Nicole

  11:07, 24 april 2017

  Wat versta je onder een portie plantaardige melk? Hoeveel ml?


 • Olga van Steenbergen

  19:55, 26 juli 2017

  Deze klinkt super lekker ga ik zeker uitproberen!


Leave Comment