Chocolade Cravings? Dit Zijn Mijn 3 Favoriete Healthy Pleasures!

Blog geschreven door Lisa Steltenpool

Leestijd: 3 minuten

Vrouwen herkennen de maandelijkse cravings naar chocolade vast wel. Nou ja, maandelijks. Soms zijn dit eerder dagelijkse cravings. En dat is lastig, want als je zoveel zin hebt in chocolade is het bijzonder moeilijk om een reep Tony Chocolonely te weerstaan. (Oehh, vooral de kokos-pecan variant!) Ik herken die behoefte maar al te goed. Het liefst ontbijt ik met chocolade en stiekem doe ik dat regelmatig, een paar pure blokjes bij de koffie. Tegelijkertijd wil ik mijn suiker en verzadigd vet inname beperken. Suiker vermijd ik daarnaast ook om die irritante schommelingen in energieniveau te voorkomen. Want als je een sterke behoefte hebt aan zoet (bijv. doordat je ongesteld bent, veel stress hebt of je je down voelt) maakt het eten van bewerkte suikers het juist erger. Je krijgt pieken en dalen in je bloedsuiker waardoor je (nog meer) moe, lusteloos en geïrriteerd raakt. En dat is niet nodig: je kunt van de zoete chocolade smaak genieten op een gezonde manier. Zo maak ik zelf snacks en desserts met cacaopoeder: boordevol antioxidanten en het bevat het ‘anti-stress’ mineraal magnesium! Door cacao te combineren met bijvoorbeeld avocado, banaan en gedroogd fruit krijg je de lekkerste healthy pleasures. Dit zijn mijn drie favoriete recepten!

1. Avocado-chocolade mousse

Normaal eet ik geen toetjes, dat is iets wat ik mezelf vrij snel heb afgeleerd toen ik op mijzelf ging wonen. Want waarom zou je? Toetjes zijn hartstikke overbodig, je hebt immers net je avondmaal gegeten. De enige uitzondering is wanneer ik veel zin heb in chocolade en alle ingrediënten voor dit recept in huis heb. Deze mousse is super voedzaam en vullend. De avocado levert gezonde vetten, vitamine E en vezels. De dadels maken het natuurlijk zoet en zijn ook rijk aan vezels. Dit gecombineerd met een beetje zout, vanille aroma en bessen heb je echt een geweldig toetje (of tussendoortje). En hoe simpel: je hoeft alles alleen maar te mixen in een keukenmachine! Het recept vind je hier.

 

Avocado-Chocolade Mousse

2. Bananenijs met cacao & framboos

Het blijft mij verbazen hoe een ‘simpele’ rijpe banaan ineens zo lekker smaakt nadat ik er ijs van heb gemaakt! Zo romig en zoet. Vaak koop ik meerdere trossen (FairTrade) bananen in één keer en laat ik ze rijpen. Zodra de bananen bruine stippen hebben pel ik ze, breek ik ze in vijf stukken en doe ik alles in de vriezer. De bevroren bananen gebruik ik dan voor smoothies en – uiteraard – voor bananenijs. Je kunt er van alles aan toevoegen: pindakaas, krokante muesli, gehakte noten, kokosrasp, gedroogd fruit of vanille aroma. Mijn favoriet is met cacao, zie de foto hieronder. Het recept vind je terug in mijn boek Kickstart!

 

Fotografie: Lize Jansen

3. Chocolade dadels

Dit was lange tijd dé chocolade verslaving van mij en Michelle (een lieve vriendin van mij, check & volg haar hier: Healthy Food Healthy Skin). Toen we samen stage liepen bij The Green Happiness gingen we regelmatig naar de Turkse groenten winkel om een lading te halen. Je kunt dit thuis ook zelf maken. Koop dan het liefst grote medjool dadels (o.a. te koop bij AH). Deze zijn zelf al erg zoet waardoor je hele pure chocolade (>80% eroverheen kunt doen. Zelf vul ik de dadels met pecannoten voor extra crunch, maar je kunt ook een beetje pindakaas of amandelpasta in de dadel doen. Onwijs lekker.

 

Chocolade dadels

 

Hoe maak je het? Heel simpel: ontpit 10 dadels en verwijder het kroontje. Vul ze eventueel met noten(pasta) naar keuze en leg ze naast elkaar op bakpapier. Breek een reep (extra) pure chocolade van 100 gram in stukken en smelt au bain marie in een klein bakje. Je kunt nu de chocolade over de dadels gieten of de dadels met een vork door de chocolade halen. Leg ze daarna in de koelkast om op te stijven. En om te voorkomen dat je ze allemaal in één keer op eet kun je ze verstoppen in de vriezer, daar blijven ze lang houdbaar.

Wat eet jij om jouw chocolade cravings te verslaan?

Op zoek naar meer inspiratie?

Mijn e-book Kickstart staat boordevol informatie over gezond eten, mét meer dan 65 plantaardige recepten!No Comments

  • Selma

    10:11, 10 juni 2016

    Ik ben niet zo’n choco-addict, maar die dadels zijn wel echt een heel goed idee! Ik zou ze denk ik vullen met kokos, als een soort bounty mmmm


Leave Comment