5 Tips Voor Verantwoord Aankomen met Plantaardige Voeding

Blog geschreven door Anneloes van ‘t Klooster, stagiaire bij Diëtistenpraktijk Lisa Steltenpool

Leestijd: 4 minuten

In de media wordt vaak gesproken over afvallen. Niet zo gek ook, want in 2016 had bijna de helft van de bevolking overgewicht en maar een klein gedeelte – ongeveer 3% – had ondergewicht. Omdat deze groep zo klein is wordt daar in de media vrijwel nooit over aankomen gesproken, terwijl aankomen net zo lastig – en soms nog wel lastiger – is als afvallen. Behoor jij tot deze categorie? Dan is dit blog handig voor jou. Ik zal een aantal tips meegeven hoe je op een gezonde manier kan aankomen.

Het lijkt zo simpel

Voor veel mensen klinkt het heel erg simpel. Gewoon wat meer eten en je komt aan. In theorie klopt dit ook, maar in de praktijk is het helaas niet zo simpel. Vaak voelt het tegenstrijdig om meer te eten dan je eigenlijk nodig hebt of zit je gewoon vol. Toch is het nodig om meer te eten dan je eigenlijk nodig hebt om in gewicht aan te komen. Om aan te komen geldt de volgende rekensom: voor een halve kilo moet je 3500 calorieën bovenop je behoefte eten. Wil je bijvoorbeeld in twee weken tijd een halve kilo aankomen dan betekent dat je per dag 250 calorieën extra moet eten. Als je dus een energiebehoefte hebt van 2000 kcal, dan zou je dus 2250 kcal op een dag moeten eten. Geen idee hoe 250 calorieën er ongeveer uit zien? Hieronder een aantal voorbeelden:

 • 2 rijstwafels met 20 g pindakaas en 1 banaan = 282 calorieën
 • 150 g kikkererwten met 1 el tahin = 290 calorieën
 • 1 volkoren boterham met 20 g pindakaas = 205 calorieën
 • 2 rijstwafels met ½ avocado = 230 calorieën
 • 25 g noten met 1 appel = 240 calorieën

Zoals ik hierboven al zei is het niet altijd makkelijk om wat ‘extra’ erbij te eten. Om je daarbij te helpen heb ik een aantal tips opgeschreven hoe je ervoor kan zorgen dat je toch die extra’s binnenkrijgt.

5 tips voor verantwoord aankomen

1. Eet meerdere voedingsmiddelen bij elkaar

Neem bijvoorbeeld een snee brood met pindakaas en plakjes banaan in plaats van alleen een handje nootjes of alleen een banaan. Probeer ervoor te zorgen dat elk eetmoment bestaat uit meerdere voedingsmiddelen bij elkaar. Op deze manier zorg je bij elk eetmoment ervoor dat je net iets extra’s erbij krijgt.

2. Drink regelmatig smoothies

Een smoothie is de ideale manier om snel veel calorieën binnen te krijgen zonder een heel vol gevoel te hebben. Je kan je smoothie vol stoppen met heerlijke gezonde ingrediënten. Zorg er wel voor dat er altijd 1 of 2 energierijke ingrediënten inzitten zoals avocado, pindakaas, noten, dadels of kokosmelk. Een extra win-win situatie is het als je naast de smoothie nog een gezonde snack neemt, zoals een paar dadels of een boterham met hummus. Een recept voor een energierijke smoothie vind je onderaan het blog.

3. Eet meer energierijke voeding

Als je extra calorieën wilt binnenkrijgen door veel groenten en fruit te eten moet je wel heel hard voor werken. Stel je voor dat je 250 calorieën extra wilt binnenkrijgen zou je bijvoorbeeld 8 paprika’s ‘extra’ moeten eten. Behoorlijk veel toch? Om die extra calorieën binnen te krijgen kun je beter kiezen voor energierijke voeding die je maag minder snel vullen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een handje noten, gedroogd fruit, avocado, pindakaas, oliën, hummus, chocolade of een versgeperst sapje.

4. Verrijk je voeding

Verrijk je voeding met extra ingrediënten. Zoals wat noten(pasta) door je sojayoghurt, pijnboompitten en olijfolie over je salade of pasta, medjooldadels in je smoothie, pure chocolade door je warme havermout of wat extra avocado op je boterham met hummus. Op deze manier zorg je ervoor dat je maaltijd net wat energierijker worden. Afhankelijk van hoeveel je wilt aankomen kun je deze hoeveelheid aanpassen. Moet je flink aankomen? Voeg dan bijvoorbeeld gerust 3 eetlepels olijfolie toe aan je pasta. Het is een effectieve manier om sneller aan te komen in vetmassa.

5. Eet regelmatig (zeker 6x per dag)

Een veelgehoorde reden waarom mensen afvallen is omdat ze vergeten te eten. Herken jij dit? En dat terwijl regelmatig eten juist ervoor zorgt dat je verdeeld over de dag genoeg energie binnen krijgt. Ook al is het iets kleins, leer jezelf aan om regelmatig te eten. Zet hiervoor eventueel een wekker op je telefoon. Ook handig om altijd genoeg eten en snacks in huis (of je tas) te hebben.

Vind je het na het lezen van dit blog nog steeds lastig om aan te komen of zijn er andere redenen waarom het aankomen niet lukt, zoals slikproblemen of buikpijn? Raadpleeg dan je huisarts of diëtist. Zij kunnen je verder helpen om op een gezond gewicht te komen. Laat ook vooral jouw tips om aan te komen achter in de comments hieronder!

Romige Smoothie

Ingrediënten voor 1 portie:
2 bananen
2 el havermout
1 el cacao
150 ml havermelk
10 g noten

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de blender en mix het 30 seconden. Is de smoothie nog te dik? Voeg er dan nog wat havermelk aan toe. Is de smoothie nog te dun? Voeg dan nog wat havermout toe.

Voedingswaarde:
395 kcal
10,3 g vet
2,2 g verzadigd vet
7,8 g eiwit
62 g koolhydraten
9 g vezels

Op zoek naar meer inspiratie?

Mijn e-book Kickstart staat boordevol informatie over gezond
eten, mét meer dan 65 plantaardige recepten!9 Comments

 • Anne

  12:36, 3 december 2017

  Mooi artikel Lisa! Fijne tips weer 🙂

  liefs Anne


 • Sara

  16:19, 3 december 2017

  Bedankt, dit was exact waar ik al heel lang naar op zoek was!


 • Christine

  12:26, 14 juli 2019

  Dank je wel. Zeker het schetsen van hoe 250Kcal er zoal kan uitzien.
  Echter punt 4 laatste zin begrijp ik niet echt… Het is toch ook niet meteen de bedoeling dat je snel in vetmassa bijkomt. Zou je dat meer kunnen toelichten? Want door boven je behoefte te eten om bij te komen, zal je toch zowiezo aan vetmassa winnen met om het even welke voeding die jij aanreikt hier. Waarom dat dan nog extra in de verf zetten?


  • Lisa Steltenpool

   12:39, 17 juli 2019

   Hoi Christine!

   Fijn dat je er wat aan hebt!

   En bij ondergewicht draait het 100% om aankomen in vetmassa. Stel, je hebt ondergewicht en komt enkel extra spier aan, maar geen vet, dan blijft je vetmassa ongezond laag. Vet heeft immers een belangrijke functie in je lichaam. Bij ondergewicht heb je o.a. te weinig energievoorraden, kan je lichaam niet goed hormonen aanmaken en is je kans op botontkalking groter. Vet heeft een slechte naam, maar dat geldt alleen voor teveel vet 🙂 Een minimum houdt je lichaam gezond. En afhankelijk van de ernst van het ondergewicht wil je zo snel mogelijk je voorraden aanvullen om eventuele schade te voorkomen.
   En vetten (bijv. uit olijfolie) worden bij mensen heel efficiënt opgeslagen als vet, daarom dat ik daar extra focus op leg in mijn adviezen.

   Hopelijk begrijp je mijn onderbouwing!


 • Anne

  15:43, 25 januari 2020

  Hi Lisa,
  Bedankt voor je tips, en de extra uitleg over de rol van vet.
  Aankomen is inderdaad erg lastig, ook al zegt men om me heen dat ik alles kan eten wat ik wil. Ik zou wel willen! Maar het is extra ten opzichte van normaal en je moet het er bewust bij eten. Misschien heb je gelijk dat aankomen lastiger kan zijn dan afvallen.
  Ik zal je wekker-tup en de smoothies gaan proberen. De banaan-chocola is in ieder geval erg lekker, zelfs voor een niet-banaan liefhebber :).


 • Manon

  11:49, 1 februari 2020

  Hallo Lisa, mooie info allemaal en ook in je nieuwe boek veganvibes. Alleen toch zit ik erg met dat aankomen. Ook ik wil (en moet) dat. Ik eet al zo 70 gram noten, olijfolie en rijkelijke koolhydraten dus ik moet ook echt in spiermassa dus eiwitten aankomen. Maar kan ik gerust bijv naar niet 300 gram ( je oude pyramide) maar 400 gram peulvruchten en bijv 80 gram noten gaan? Zit er geen stop op peulvruchten en kun je dan niet beter op poeders overgaan om aan je eiwit behoefte tevoldoen. Ben nu ook net met krachttraining begonnen dus vast nog meer extra eten qua eiwitten?


  • Lisa Steltenpool

   16:07, 6 februari 2020

   Hi Manon,
   Ik weet niet genoeg over jouw situatie om je deskundig advies te geven. Wel is het zo dat als je nu te licht bent, je altijd meer mag eten. Je hebt het blijkbaar nodig. Wat je noemt aan getallen is voor jouw specifieke situatie niet teveel. Het is vaak ook niet nodig om over te stappen op poeders (of dingen als medische drinkvoeding, mits dit natuurlijk aanbevolen wordt door een deskundige). Je kan meer en vaker eten om je voedingsstoffen uit eten te halen. (in de praktijk is dit natuurlijk niet zo makkelijk als ik het nu laat klinken; komen allerlei uitdagingen bij kijken)


   • Manon

    16:28, 6 februari 2020

    Heel erg bedankt., nu dus weer een extra zak bonen in de week staan😆


Leave Comment