#2 Hoe Ziet Een Gezond Vegan Dagmenu Eruit?

Blog geschreven door Lisa Steltenpool

Leestijd: 5 minuten

Een veelgehoorde vraag: hoe ziet een gezond vegan dagmenu eruit? Alleseters vragen zich af wat vegans allemaal eten naast sla en vegans vragen zich af of wat ze eten wel volwaardig is. In het begin vond ik het ook ingewikkeld, maar uiteindelijk is het vrij simpel. Hoe je dit doet schreef ik al eerder en hieronder lees je een nieuw gezond & vegan dagmenu mét berekening.

Waar bestaat een gezond vegan dagmenu uit?

In dit blog laat ik jullie zien hoe ik een gezonde dag invul. Er zijn vele manieren om een gezonde dag samen te stellen. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je van alle voedselgroepen genoeg eet en je specifieke supplementen neemt. Geef er vooral je eigen draai aan!

Laten we beginnen welke voedselgroepen en supplementen ik bedoel. Een vegan eetpatroon bestaat uit de volgende voedselgroepen:

  • Groenten
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Volkoren granen
  • Gezonde vetten (zoals noten, zaden en avocado)

plantaardige piramide

Dagelijks wil je dus van al deze groepen genoeg eten. In mijn boek De vegarevolutie vertel ik meer over hoeveelheden en welke voedingsstoffen hierin zitten. Door dagelijks van al deze voedselgroepen genoeg te eten krijg je bijna al je voedingsstoffen eenvoudig binnen. Ja, ook ijzer! Maar welke missen er?

Ontbrekende voedingsstoffen

Vitamine D
Vitamine D is nodig om calcium goed uit de voeding op te nemen en is noodzakelijk voor gezonde botten en tanden. Verder speelt het een rol bij je gemoedstoestand en je immuunsysteem. Veel mensen in Nederland hebben een te lage vitamine D-waarde in de winter. De aanbeveling is om in de donkere maanden (oktober-april) dagelijks minimaal 10 mcg te nemen. Van april t/m september kun je via zonlicht genoeg vitamine D aanmaken door dagelijks minimaal 15 minuten in de zon te zitten.
Nu het weer herfst wordt is het slim om op tijd te beginnen met het bij nemen van vitamine D. Zelf gebruik ik de Vivirian vitamine D3 druppels van 50 mcg. Deze bevatten de goedopneembare vitamine D3 en is ook nog eens vegan.

Vitamine B12
Vitamine B12 is erg belangrijk voor je zenuwstelsel en energieniveau. Je hebt in je lichaam een voorraad voor enkele maanden of soms jaren. Als je een (ernstig) tekort aan vitamine B12 oploopt is de zenuwschade hiervan onomkeerbaar. Je krijgt dan vervelende klachten zoals tintelingen, stemmingswisselingen, geheugenproblemen en vermoeidheid. Om zeker te zijn van voldoende inname is het gunstig om 2 keer per week 1000 mcg vitamine B12 te nemen, bijvoorbeeld deze van Holland & Barrett.

Soms zijn ook andere nutriënten belangrijk, zoals jodium, magnesium of extra omega-3. Ook hebben verschillende doelgroepen zoals zwangere vrouwen, ouderen en kinderen andere hoeveelheden nodig. Laat je goed informeren door een diëtist.

Voorbeelddagmenu

Ontbijt
Voor het ontbijt neem ik eerst een groot glas water om het verloren van de nacht weer aan te vullen. Daarna zet ik een kopje koffie en maak ik mijn ontbijt klaar.

Als ontbijt eet ik op deze dag 250 ml sojayoghurt met 40 g muesli, 75 g blauwe bessen, 1 el gebroken lijnzaad en 1 el koekkruiden.

IMG_20170906_161327_499

 

Tussendoor
Dit keer bestaat mijn tussendoortje uit 25 g gemengde noten. Het bakje heb ik gekocht bij de Xenos en is ideaal om te voorkomen dat je teveel noten gaat eten. Een gevuld bakje staat namelijk gelijk aan een portie.

IMG_20170906_164850_398

 

Lunch
De lunch bestaat uit een salade gemaakt van 50 gram volkoren couscous, 150 gram zoete aardappel met 1 el koolzaadolie uit de oven, een half blikje kikkererwten, 2 el citroensap, 15 g tahin, 1 tl sambal en 1 perzik. Ontzettend lekker en het recept lees je terug in Kickstart.

IMG_20170906_151458_334

 

Tussendoor
Het tussendoortje bestaat uit snackgroenten (6 cherrytomaatjes, 6 plakjes komkommer en 6 worteltjes) met 2 el hummus. Daarbij drink ik water uit een Dopper.

IMG_20170906_163006_770

 

Avondmaal
Voor het avondeten maak ik rijst met sofritas, zwarte bonen en guacamole. Hiervoor gebruik ik voor één persoon 75 g zilvervliesrijst, 100 g stevige tofu gebakken in 0,5 el olijfolie, 2 el tomatenpuree, 80 g zwarte bonen, 30 g spinazie, 1 el edelgist en 3 el guacamole. Het originele recept voor deze sofritas komt binnenkort op mijn website en is eigenlijk voor vier personen. Ik kook altijd meteen grotere porties en bewaar dit in bakjes in de koelkast. Zo heb ik de dag erna een gezonde lunch!

IMG_20170907_084818_666

Voedingswaarde

Ik heb dit dagmenu natuurlijk even in Cronometer gezet voor jullie. Zoals verwacht bevat dit menu alle voedingswaarde ruim, met uitzondering van vitamine B12 en vitamine D. Supplementen zijn daarbij echt zinvol om te nemen!

Verder bevat dit dagmenu ook weinig tot geen jodium, vanwege het feit dat ik hier geen brood heb gegeten. Brood bevat per snee 1/6e van je dagelijkse behoefte. Om dit aan te vullen kun je regelmatig iets eten met zeewier: hier zit zoveel jodium in dat je uiteindelijk toch genoeg binnen krijgt. Ook bestaan er kelp tabletten (bijvoorbeeld van Solgar) waarmee je je jodium kan aanvullen.

Zoals je ziet heb ik vandaag voldoende omega-3 binnen gekregen, maar op sommige dagen is dit minder. Daarom slik ik om de dag een omega-3 algenolie supplement als aanvulling.

Extraatjes

Als je zo eet krijg je genoeg groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en vetten binnen. Je basis is dus goed. Je hoeft natuurlijk niet elke dag zo gezond te eten. Maar als je jezelf aanleert om dit regelmatig te doen went het en kost het je – net als bij mij – na een tijdje weinig moeite. Betekent dit dat je niet meer mag eten? Jawel hoor, er blijft gerust ruimte over voor bijvoorbeeld chocolade of een glas wijn. Het ligt eraan wat jouw dagelijkse caloriebehoefte is. Zo combineer je gezond leven met genieten.

Op zoek naar meer inspiratie?

Mijn e-book Kickstart staat boordevol informatie over gezond eten, mét meer dan 65 plantaardige recepten!8 Comments

Leave Comment