Zoete Aardappel Friet

Zoete Aardappel Friet

Zoete aardappel frieten zijn heerlijk als snack of als bijgerecht. Snij simpelweg zoete aardappel in parten, voeg wat olijfolie en kruiden toe en bak ze gaar in een oven. Je kunt er eindeloos mee variëren. Bijvoorbeeld door pittige specerijen toe te voegen of verse Italiaanse kruiden. Of eet ze met verschillende dipsauzen, zoals guacamole of zelfgemaakte joppiesaus (recept vind je in De vegarevolutie).

zoete aardappel friet

Zoete aardappel is vooral een enorme bron van vitamine A. Zo bevat 1 middelgrote aardappel zo’n 22000 IU vitamine A, omgerekend zo’n 3000% van je dagelijkse behoefte.

Is dat niet schadelijk, zo veel?

Nee, dat is bij pro-vitamine A (zoals bètacaroteen) niet schadelijk. Bij retinol (een andere vorm van vitamine A) wel, omdat dit vetoplosbaar is. Dat is ook de reden waarom teveel vitamine A uit een supplement schadelijk kan zijn en zwangere vrouwen niet teveel leverworst mogen eten. (Ter info: leverworst is super rijk aan retinol, een vetoplosbare vitamine A, planten bevatten pro-vitamine A) Vitamine A is hartstikke goed voor je huid, weerstand en ogen. Zorgeloos genieten dus.

Zoete Aardappel Friet
Yields 2
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. 2 zoete aardappelen
  2. Scheutje olie
  3. Zout, paprikapoeder en zwarte peper naar smaak
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  2. Snij de zoete aardappelen in parten.
  3. Neem een bakplaat en leg hier het bakpapier op. Voeg de olie, zout en paprikapoeder toe. Meng alles goed.
  4. Bak de zoete aardappel 15 minuten. Serveer met een beetje ketchup.
Notes
  1. Ook lekker om te eten met guacamole of (ei-vrije!) mayo.
Lisa Steltenpool http://www.lisasteltenpool.nl/

You May Also Like

2 Comments

  • Aurély
    19 december 2016 17:27

    Dit is mijn absolute favoriete bijgerecht. Ik ben al fan van gewone frieten maar van zoete aardappelen is het overheerlijk gewoon !

    • Lisa Steltenpool
      19 december 2016 18:15

      Jaaaaaaa lekker hè! Soms eet ik het ook gewoon als snack in de middag 🙂

Leave a Reply