Buddha Bowl met Gekruide Seizoensgroenten en Beluga Linzen

Buddha Bowl met Gekruide Seizoensgroenten en Beluga Linzen

Toen ik vroeger dacht aan salades, dan dacht ik letterlijk aan blaadjes sla. En daardoorheen wat rauwe groenten en kant-en-klare dressing. Tegenwoordig denk ik bij salades aan veel meer dan sla. Sterker nog, vaak bevatten mijn salades geen eens sla en is het toeval dat onderstaand recept sla bevat. Nu maak ik namelijk vooral goed gevulde salades met allerlei soorten graan, peulvruchten, kruiden, zelfgemaakte dressings en extra toppings zoals geroosterde zaden of noten. Een salade die gevuld genoeg is om als complete maaltijd te tellen.

Deze week maakte ik een buddha bowl voor lunch. Als je al wat langer food blogs volgt heb je buddha bowl’s vast wel eens voorbij zien komen. Het zijn kleurrijke salades met granen of peulvruchten als basis. Voor de basis van mijn recept gebruikte ik beluga linzen. Deze linzensoort hoef je niet te weken en is met 20 minuten koken al klaar. Stuk eenvoudiger dan de meeste peulvruchten die je een hele nacht moet weken. En de linzen blijven ook nog eens stevig, wat wel zo fijn is voor in een salade. Qua groenten koos ik voor de seizoensgroenten pastinaak, wortel en bloemkool. Deze groenten zijn geroosterd in de oven echt zo lekker! Ik heb in Kickstart ook een recept voor ‘bloemkool chips’. Als je de bloemkool in dit recept lekker vindt, dan zul je de bloemkool chips ook erg waarderen.

Ik gebruikte 1 à 2 eetlepels kerriepoeder om de groenten op smaak te brengen. Tegenwoordig haal ik mijn kruiden in grotere zakjes bij de toko en bewaar ik ze in oude (schoongemaakte) sambalpotjes. Vanwege mijn liefde voor sambal badjak heb ik ondertussen al behoorlijk wat potjes verzameld. De kruidenpotjes uit de supermarkt zijn namelijk zo klein. Dat motiveert niet echt om er veel van te gebruiken en dat terwijl veel kruiden je gerecht juist super veel smaak geven.

Ik heb bij het roosteren van de groenten wel zo’n 2 eetlepels wokolie gebruikt, omdat ik merk dat de smaak en gaarheid (is dat een woord?) een stuk beter is. Vooral ook vanwege het kerriepoeder, kruiden worden smaakvol in combinatie met vet. Mocht jij de groenten zonder olie roosteren: ik ben benieuwd naar jouw resultaat!

Bij dit recept maakte ik voor de dressing een combinatie van tahin (sesampasta) en limoensoep. Twee smaken die ik zelf erg lekker vind. Als je niet zo van tahin houdt, dan raad ik je aan om een andere dressing te maken. Bijvoorbeeld op basis van sojayoghurt, kruiden en citroensap.

Voor het maken van de dressing gebruik ik deze handige citruspers. Daarmee haal je veel meer sap uit je citrusvruchten (ook mandarijnen passen erin!) en het is lekker snel weer schoon te krijgen. De laatste tijd maak ik zelf vaak dressings en pesto en hiervoor pers ik vele citroenen en limoenen uit. Handig ding!

Deze buddha bowl bevat verder ook nog sla, avocado en geroosterde pompoenpitten. Echt een heerlijke combinatie. Ga jij het recept maken? Dan hoor ik graag wat je ervan vindt!

(Ps. Mocht je de snijplank mooi vinden: je vindt ‘m bij kookexpert.nl!)

Buddha Bowl met Gekruide Seizoensgroenten en Beluga Linzen
Serves 2
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Ingredients
  1. 400 g bloemkool
  2. 200 g wortelen
  3. 1 pastinaak
  4. 1-2 el olie naar keuze
  5. 1 el kerriepoeder
  6. 75 g sla melange
  7. 100 g beluga linzen
  8. 1 limoen
  9. 2 el tahin
  10. 2 el water
  11. ½ avocado
  12. 2 el pompoenpitten
  13. Zout en peper naar smaak
Instructions
  1. Verwarm de oven op 220 graden Celsius. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.
  2. Snij de bloemkool in kleine roosjes, en snij de wortelen en pastinaak in plakken van een halve cm dikte. Leg de groenten op de bakplaat en voeg de olie en kerriepoeder toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg nu eventueel alvast wat zout en peper toe.
  3. Plaats de groenten gedurende 35-40 minuten in de oven. Schep halverwege om.
  4. Doe de beluga linzen (zonder te weken) in een kleine pan en voeg circa een halve liter water toe. Kook de linzen vervolgens in 20 minuten gaar. Giet de linzen na het koken af en laat de pan afkoelen.
  5. Maak de dressing door de limoen uit te persen met een handpers. Voeg de tahin en water toe en roer het door elkaar. Breng op smaak met zout en zet apart.
  6. Neem twee borden en verdeel de sla. Snij de halve avocado in plakjes en verdeel deze over de borden. Voeg de geroosterde groenten toe en de gekookte linzen. Rooster eventueel de pompoenpitten en voeg ze toe aan de salades. Serveer met de dressing apart.
Lisa Steltenpool http://www.lisasteltenpool.nl/

You May Also Like

Leave a Reply