Baguette met ‘Eiersalade’ van Avocado & Aardappel

Baguette met ‘Eiersalade’ van Avocado & Aardappel

Als vegan maak ik heel bewust de keuze om geen eieren meer te eten, want zo draag ik niet bij aan de 30 miljoen waardeloze haantjes die jaarlijks in Nederland vergast of versnippert worden. Echter kom je eieren volop tegen in producten en recepten. Gelukkig zijn eieren – net als andere dierlijke producten – goed te vervangen als je zelf gaat bakken!

Gebak en taart zonder ei
In gebak en taart worden eieren vooral gebruikt voor de luchtigheid en binding. Eén van de makkelijkste manieren om dat te vervangen is No-Egg: een natuurlijke eivervanger van het merk Orgran. No-Egg bestaat uit onder andere aardappelzetmeel, tapiocameel en bakpoeder. Je hebt slechts één theelepel nodig om één ei te vervangen en het is jaren houdbaar. Je vindt No-Egg bij natuurwinkels en vegetarische webshops. Ook met banaan, avocado, sojayoghurt en lijnzaad kun je eieren vervangen. Voor goede verhoudingen en bereidingswijze kun je het beste recepten van vegan bloggers of kookboeken aanhouden.

Hartige gerechten zonder ei
Van een blok tofu kun je heerlijke scrambled egg (uhum, tofu) maken! Pers hiervoor de tofu heel goed uit en verkruimel tot kleine stukken. Maak de ‘smakeloze’ tofu lekker door royaal ketjap, kerrie, komijn en paprikapoeder toe te voegen. Om het écht naar scrambled egg te laten smaken is kala namak (aka zwart zout) het geheime ingrediënt: dit ruikt namelijk – net als eieren – naar zwavel. Wist je dat je van kikkererwtenmeel een geweldige omelet kunt maken? Door het kikkererwtenmeel eerst te mengen met specerijen, edelgist, lijnzaad en sojayoghurt krijg je een smaakvol ‘ei’ mengsel. Daarna alleen nog bakken met groenten en je hebt een eiwitrijk en diervriendelijk alternatief op een omelet. Je kunt het ‘ei’ mengsel ook gebruiken voor een hartige taart!

De nieuwste trend in vegan baking
Je hebt wellicht al van dé nieuwe eivervanger in de vegan wereld gehoord: aquafaba! Aquafaba is het vocht van kikkererwten uit blik: eiwitrijk en perfect om meringues en marshmallows van te maken. Klop het vocht op met een elektrische garde totdat het een stevige foam wordt (dit kan ruim 5 minuten duren). Voeg poedersuiker toe en klop nog even kort op. Je hebt nu de basis voor heerlijke meringues, macaroons, chocolademousse en marshmallows.

Dit recept schreef ik voor de lente editie van Vegan Magazine. De eiersalade is gemaakt van gepureerde avocado, stukjes gekookte aardappel en kala namak (ook wel zwart zout genoemd). Super lekkere combinatie. Je kunt het ook maken met mayonaise (eivrije natuurlijk), maar avocado is een stuk gezonder!

Baguette met 'Eiersalade' van Avocado & Aardappel
Yields 1
Write a review
Print
Total Time
30 min
Total Time
30 min
Ingredients
  1. 150 g aardappel
  2. ½ avocado
  3. 1 tl kerrie
  4. 1/16 tl cayennepeper
  5. 1/8 tl paprikapoeder
  6. Kala namak (zwart zout) of gewoon zout naar smaak
  7. 1 bosui
  8. 1 handje kiemen
  9. 1 handje sla
  10. 1 bruine baguette (of twee pistolets)
Instructions
  1. Snij de aardappel zonder te schillen in blokjes van 1 bij 1 cm. Kook de aardappelblokjes in een klein laagje water in 10-15 minuten gaar.
  2. Prak de avocado met de specerijen en kala namak in een kom. Snij de bosui in dunne ringen en voeg deze toe aan de kom met avocado.
  3. Giet de aardappelblokjes af en meng deze door het avocadomengsel. Breng eventueel extra op smaak met kala namak en specerijen.
  4. Snijd de baguette open en voeg een handje sla toe. Verdeel de avocado-aardappel ‘eiersalade’ over de baguette en maak het af met een handje kiemen. Serveer lauwwarm.
Notes
  1. Ook lekker met dunne plakjes augurk en stukjes cherrytomaat.
Lisa Steltenpool http://www.lisasteltenpool.nl/

You May Also Like

6 Comments

  • Marieke
    7 april 2016 08:47

    Mmm, lekker receptje! Origineel de combinatie van avocado en aardappel. Je kan ei ook vervangen door geplette banaan, appelmoes, lijnzaad, chiazaad of bakpoeder en/of baking soda. Het is heel erg afhankelijk van wat de functie van het ei moet zijn. Moet het binden of luchtig maken, of smeuïgheid geven? Lijnzaad en chiazaad mengen met een paar eetlepels water en even laten staan, voordat je het gebruikt 🙂

    • Lisa Steltenpool
      7 april 2016 14:48

      Hoi Marieke,

      Thanks! Ja, klopt! Er zijn nog veel meer ei-vervangers, die heb ik ook allemaal in ‘De vegarevolutie’ staan.
      Handig he, dat je met plantaardige voeding ei zo makkelijk kunt vervangen!! 🙂

  • Jo’s Daughter
    14 april 2016 11:07

    Wat leuk dit recept van eiersalade, had ik met de afgelopen Paasdagen moeten weten. Hoewel het ook “vandaag” lekker zal smaken 😉 Ga het zeker onthouden!

  • Ardy
    20 april 2016 14:21

    Uhm, ik heb hem net gemaakt, maar kan er niet zo warm voor lopen. De aardappel overheerst, dus eigenlijk zit je een broodje aardappel te eten….
    misschien tip voor degene die het recept nog willen maken, doe een hele avocade ipv halve. En een drupje citroen tegen het verkleuren. (en is ook lekker fris)

  • Cécile Wijdenes
    9 mei 2016 19:03

    Weer iets nieuws geleerd: zwart zout toevoegen als je een ei-ervaring wilt nabootsen. Fijn artkel, dank!

    • Lisa Steltenpool
      10 mei 2016 15:36

      Ja super lekker!! Het enige lastige: zwart zout is niet makkelijk verkrijgbaar. Maar zodra je een potje of zakje ervan hebt doe je er jaren mee 🙂

Leave a Reply