Jake: een Complete Maaltijd in een Vegan Shake

Blog geschreven door Lisa Steltenpool

Leestijd: 4 minuten

Gezond en volwaardig eten kan op sommige momenten erg lastig zijn. Bijvoorbeeld als je onderweg bent, naar het buitenland reist of doordat je simpelweg een drukke planning hebt. Op die momenten zou een complete alles-in-1 shake een uitkomst kunnen zijn. Nu kende ik al langer het product Joylent, een maaltijdvervanger op basis van wei-eiwitten. Maar omdat deze niet vegan is heb ik er nooit serieus naar gekeken. Toen kwam via Social Media Jake voorbij, die mij opviel door de mooie packaging. Na het afspeuren van hun website kwam ik erachter dat Jake helemaal vegan is én veel goede eigenschappen heeft. Ik dacht: dit kan handig zijn voor mijn cliënten en lezers! Daarom deze review over Jake.

First things first: wat is Jake?

Jake is de naam van een complete maaltijdvervanger die vooral bestaat uit erwten-eiwitpoeder. Verder bevat Jake haver, lijnzaad, kokosolie en een vitamine- en mineralenmix. Door deze samenstelling kun je Jake zien als volwaardige maaltijdvervanger. Nu ben ik normaal geen fan van gepoederd voedsel, vooral omdat de voedingswaarden zelden overeenkomen met een echte maaltijd. Ook zijn vaak de hoeveelheid calorieën in maaltijdvervangers veel te laag. Jake bevat wel genoeg voedingsstoffen en calorieën om het als een volledige maaltijd te laten tellen. Ook erg goed aan Jake vind ik het feit dat het vezels bevat, zodat de maaltijdvervanger niet leidt tot obstipatie (iets waar je bij andere maaltijdvervangers last van kunt krijgen).

Jake is een gezond en praktisch alternatief voor een complete maaltijd, ideaal voor als je de tijd en middelen niet hebt om iets zelf te maken.

Wat zit er precies in?

In Jake zitten alle essentiële voedingsstoffen – zoals vitamines, mineralen, vezels en omega-3 vetzuren – en geen overbodige toevoegingen.

Er zijn drie verschillende varianten van Jake, namelijk Light, Original & Sports. De Light en Original bevatten van alle vitamines en mineralen 33 procent en de Sports bevat hiervan 25 procent. Hieronder zie je een afbeelding met de voedingswaarde van alle Jake varianten.

Wat mij opviel was het enorme eiwitgehalte, namelijk 40 gram per shake. Zelf heb ik dagelijks ‘maar’ 60 gram eiwit nodig en daarom leek het mij overbodig om in één maaltijd al ⅔ van mijn eiwitbehoefte binnen te krijgen. Ook zijn er theorieen dat je maar 20 gram eiwitten per maaltijd kunt opnemen. Benieuwd naar Jake’s beweegredenen mailde ik ze met de vraag: waarom bevat Jake maar liefst 40 gram eiwit per shake? Zij kwamen met dit antwoord:

We hebben gekozen voor 40 gram eiwitten per maaltijd omdat dit genoeg is voor alle mensen, daarnaast is je lichaam prima in staat om meer dan 30 gram eiwitten per maaltijd op te nemen. Hoeveel je lichaam precies nodig heeft zal per persoon verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren als leeftijd, spiermassa, hoe vaak je sport etc. Eet je meer eiwitten dan je eigenlijk nodig hebt dan zal je lichaam het verspreiden over een langere periode. Het is belangrijk om te weten dat de vertering van een maaltijd, afhankelijk van de samenstelling (koolhydraten, eiwitten, vetten) en de eiwitbron, wel meer dan 5 uur (vaak nog langer) kan duren voordat deze helemaal verteerd is. Na vijf uur worden er ook nog steeds aminozuren opgenomen in het bloed. Diverse studies hebben al aangetoond dat het geen verschil maakt of je al je eiwitten verdeeld in kleine maaltijden over de dag of grotere porties neemt. Wij kiezen ervoor om in ieder geval genoeg eiwitten in onze maaltijden aan te bieden zodat een eiwittekort uitgesloten kan worden.

Duidelijk! Een ander voordeel is ook dat eiwitten in je maag verteerd worden, met als gevolg dat je in theorie langer een verzadigd gevoel hebt. Tijd om dit in de praktijk te testen!

Tijd voor de smaaktest

Van Jake kreeg ik alle drie de smaken thuisgestuurd om te testen. Bij de eerste bestelling krijg je altijd een handige shaker meegestuurd, met daarin een metalen spiraal wat helpt om het poeder goed op te lossen.

JAKE shake

Je maakt Jake simpelweg door 450 ml (koud) water in de shaker te doen. Vervolgens gooi je de volledige inhoud van één zakje Jake erin. Vergeet de spiraal niet toe te voegen, doe de deksel erop en even kort shaken!

Klaar!

Je kunt de shake dus overal maken, bent binnen 30 seconden klaar en je hoeft niks gekoeld te bewaren. Jake heeft een Oaty Vanilla smaak en is vrij neutraal. Dit vind ik persoonlijk wel fijn. En zolang je goed schudt is de shake ook vrij van klontjes. Ik had verwacht dat de shake erg zwaar op de maag zou vallen omdat het zo vol eiwitten en andere voedingsstoffen zit. Dit valt heel erg mee: het vult precies goed. Na het drinken van een shake had ik uren een verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuiker.

Mijn conclusie over Jake

Jake is een volwaardige maaltijdvervanger die ontzettend veel gemak biedt en zorgt voor een langdurige verzadiging. En dat 100% plantaardig!

Een aanraden voor als je een keer niet in de mogelijkheid bent om gezond te koken of eten. Met Jake krijg je dan evengoed veel essentiële voedingsstoffen binnen. Erg handig voor onderweg, op drukke dagen of op reis naar het buitenland. Als ik op vakantie ga naar een plek met weinig gezonde vegan opties, dan ga ik zeker Jake meenemen.

Uiteraard vind ik zelfgemaakte & gezonde maaltijden – bestaande uit groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden – het gezondst. Maar mocht die optie er niet zijn en je kunt kiezen uit een ongezonde/incomplete maaltijd of Jake, dan absoluut Jake!

Benieuwd naar Jake?

Klik op de afbeelding hieronder om naar de website van Jake te gaan.

Op zoek naar meer inspiratie?

Mijn e-book Kickstart staat boordevol informatie over gezond eten, mét meer dan 65 plantaardige recepten!


Leave Comment


Your Name *
Your Email *
Your Website
Comment *