Cinnamon Roll Smoothie

Cinnamon Roll Smoothie

In mijn koelkast zul je nooit koemelk vinden, maar altijd plantaardige alternatieven. Soms krijg ik hier vragen over, want kun je wel zonder melk? En wat is dan een volwaardig alternatief? Ik schreef er een kort artikel over voor in Vegan Magazine, nu ook hieronder te lezen:

MELK, KUN JE ZONDER?

Veel Nederlanders zijn opgevoed met zuivel. Glas melk bij het ontbijt, plak kaas op brood en yoghurt toe. Maar waarom staat zuivel zo prominent in de Schijf van Vijf? Is het echt gezond? En wat kun je als veganist kiezen ter vervanging?

Het Voedingscentrum adviseert voor volwassenen dagelijks 2-3 porties zuivel. Dit is 300-450 ml zuivel zoals yoghurt en melk. Hier komt nog 40 g kaas bij. Deze hoeveelheid wordt aanbevolen vanwege de belangrijke voedingsstoffen eiwit, calcium en vitamine B12.

Zuivel bevat echter ook stoffen die minder gezond zijn, zoals verzadigd vet, dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt. Bovendien is melk rijk aan groeihormonen en oestrogeen, zodat een kalf van 40 kg in een half jaar kan groeien naar 350 kg. Deze melk is dan ook niet bedoeld voor menselijke consumptie. En er zijn meer redenen om geen zuivel te gebruiken, zoals dierenwelzijn en milieubescherming.

Wat kun je qua voedingsstoffen kiezen om kaas en melk te vervangen?

Plantaardige eiwitbronnen zijn o.a. granen, peulvruchten, groenten, noten, zaden en paddenstoelen. Hierbij wil je wel specifieke supplementen bijnemen, zoals vitamine B12.

Vitamine B12 zit namelijk niet in planten, en alleen met een supplement krijg je daarvan voldoende binnen. Voor calcium is verrijkte plantaardige melk veruit de makkelijkste manier om in je dagelijkse behoefte te voorzien. Deze melk bevat, net als koemelk, 120 mg calcium per 100 ml. Je kunt daarom zuivel een op een vervangen door een alternatief als amandelmelk, rijstmelk of sojayoghurt. Aan deze zuivel is bovendien vaak vitamine D toegevoegd, waardoor calcium beter wordt opgenomen. In de winter is het sowieso aan te raden dagelijks 10 mcg vitamine D bij te nemen.

Je kunt ook voedsel kiezen dat al calcium bevat, zoals spinazie, sesampasta, tofoe, amandelen en bonen, maar de meeste veganisten krijgen hieruit onvoldoende calcium binnen. Daarom is verrijkte plantaardige zuivel een waardevolle aanvulling.

Kortom…

Neem dagelijks 2-3 porties verrijkte plantaardige zuivel (volwassenen 2 porties, tieners en zwangere + lacterende vrouwen 3 porties)
Neem 2 keer per week 1000 mcg vitamine B12
Neem tussen oktober en mei dagelijks minimaal 10 mcg vitamine D


Dit recept voor Cinnamon Roll Smoothie bevat geen koemelk maar verrijkte sojamelk. In plaats van sojamelk zou je ook notenmelk kunnen kiezen, want daar zit ook calcium in. Ideaal dus! Op VeggieWorld maakte ik deze smoothie tijdens mijn kookshow en dat viel erg in de smaak bij het publiek. Benieuwd wat jij ervan vindt, laat gerust een reactie hieronder achter.

Voedingswaarde per smoothie*
Energie: 359 kcal
Eiwit: 13,4 gram
Koolhydraten: 33,3 gram
Vet: 17,7 gram
Waarvan omega-3: 3,3 gram
Vezels: 11 gram
Calcium: 370 mg
Magnesium: 138,5 mg
IJzer: 2,9 mg

*berekent zonder toevoeging van appelstroop

Cinnamon Roll Smoothie
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Total Time
5 min
Prep Time
5 min
Total Time
5 min
Ingredients
  1. 1 banaan
  2. 250 ml sojamelk
  3. 1 el lijnzaad
  4. 15 g walnoten
  5. 2 el havermout
  6. 1 tl koekkruiden
  7. ½ tl vanille extract
  8. Optioneel: 1 el appelstroop
Instructions
  1. Voeg alle ingrediënten samen in een blender en blend tot een gladde smoothie. Voeg indien gewenst appelstroop toe om de smoothie zoeter te maken en blend nogmaals 5 seconden.
  2. Serveer in een groot glas met een rietje!
Lisa Steltenpool http://www.lisasteltenpool.nl/

You May Also Like

9 Comments

  • Marga
    24 april 2017 06:51

    Lekker! Die ga ik één dezer dagen uitproberen.

    • Lisa Steltenpool
      24 april 2017 11:21

      Ja, benieuwd wat je ervan vindt!!

  • Joyce
    24 april 2017 10:37

    Die is ZO lekker!!
    Nadat ik deze heb geproefd op VeggieWorld is dit echt een smoothie die ik wekelijks maak en hij blijf heerlijk!

    Nu probeer ik zoveel mogelijk de melkproducten te vervangen, al vind ik dat nog wel moeilijk. Ik vind kwark gewoon TE lekker en bepaalde vegan producten vind ik echt niet lekker, of er zitten teveel calorieën in.

    Ik denk dat ik het er na mijn operatie nog moeilijker mee heb, want dan bestaat mijn eten alleen maar uit melkproducten. Eiwitten, eiwitten en nog eens eiwitten.

    • Lisa Steltenpool
      24 april 2017 11:23

      Hi Joyce,

      Wat goed! Fijn dat je ‘m zo lekker vindt.

      Heb je al eens de vegan kwark van Alpro geprobeerd? En als je alleen al mindert met melk bespaar je al snel 400 ml per dag.

      • Olga van Steenbergen
        26 juli 2017 19:54

        Ja, vooral Alpro Go On is echt super lekker als je van dikkere kwark/yoghurt houdt!

    • Lisa Steltenpool
      27 juli 2017 09:45

      Goeie Olga! 🙂

  • Nicole
    24 april 2017 11:07

    Wat versta je onder een portie plantaardige melk? Hoeveel ml?

    • Lisa Steltenpool
      24 april 2017 11:21

      Hi Nicole! Onder 1 portie plantaardige melk versta ik 200 ml. Dit is evenveel als een gemiddeld glas.

  • Olga van Steenbergen
    26 juli 2017 19:55

    Deze klinkt super lekker ga ik zeker uitproberen!

Leave a Reply

Laat een reactie achter op Joyce Reactie annuleren