Voorkom de Winterblues, Slik Vitamine D

Voorkom de Winterblues, Slik Vitamine D

Veel mensen hebben er last van: een winterdip. Wekenlang weinig energie en puf om ‘s ochtends uit bed te komen. Vaak wordt gedacht dat de korte, donkere dagen daar de oorzaak van zijn. En dat klopt aardig, het is namelijk het gebrek aan zonlicht waardoor wij vitamine D niet voldoende kunnen aanmaken. En dat heeft vervelende gevolgen.

Afhankelijk van iemands huidskleur kan de kans op een vitamine D tekort onder Nederlanders oplopen tot maar liefst 50%! De meeste vitamine D maken we namelijk zelf aan via zonlicht op onze huid. Een donkere huid kan minder goed vitamine D produceren en heeft hierdoor de meeste kans op een vitamine D tekort.

Een tekort geeft veel vervelende problemen, waaronder lichte depressie, lusteloosheid, botontkalking, spierzwakte, verminderde weerstand en een lagere serotonine productie (het geluk-hormoon!). Een tekort komt in Nederland helaas veel voor omdat wij lange en donkere winters hebben. Zijn we daarom gedoemd om ons elke winter down te voelen? Nee!

Vitamine D kun je in de zomermaanden voldoende aanmaken om een kleine buffer op te bouwen. Je dagelijkse behoefte is in 5 tot 15 minuten al aangemaakt als je met gezicht en han-
den ontbloot in de zon staat. Vanaf oktober t/m maart kun je voldoende vitamine D binnenkrijgen door dagelijks een supplement of spray van minimaal 10 mcg te nemen. Je kunt ook het hele jaar door vitamine D slikken om zeker te zijn van voldoende inname. In plantaardige melk en margarines zit ook vitamine D toegevoegd, maar moet je behoorlijk wat van nemen om je behoefte te halen. Zo is 1 glas sojamelk slechts 30% van je minimale behoefte aan vitamine D.

Mijn advies
Wil je de winterblues voorkomen? Wees er dan op tijd bij en zorg in de zomermaanden voor dagelijks minimaal 15 minuten blootstelling aan zonlicht. Neem vanaf oktober tot en met maart dagelijks minimaal 10 mcg vitamine D via een supplement of spray bij de warme maaltijd. Je kunt goede kwaliteit vitamine D kopen bij vegan (web)winkels zoals Vega-Life.

You May Also Like

2 Comments

 • Birgit van Knoppen
  15 februari 2018 16:03

  Goeie tips om toch fit genoeg de winter door te komen!

  • Lisa Steltenpool
   15 februari 2018 16:33

   💪🏼

Leave a Reply